avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 1/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 1/2009

legea 1/2009 este sau nu aplicabila actiunilor in revendicare in curs de solutionare ? rog si argumentarea raspunsului, presupunand ca va exista vreunul la acesta intrebare. In caz afirmativ cum considerati ca se "impaca" L 1/2009 cu jurisprudenta CEDO?
multumesc anticipat tuturor celor care se vor incumeta la dezbaterea acestui subiect.
Stimate ioan2009, nu ati dat detalii in legatura cu care dintre case ati cumparat-o. Daca nu ati cumparat nici una, atunci nu aveti ce face, decat sa mai prelungiti sederea conform OUG 40/1999 si asta nu prea mult timp, maximum 5 ani de la data redobandirii imobilului de catre proprietar. Daca ati cumparat prima casa atunci aveti dreptul la despagubiri conform valorii de piata Legea 1/2009). A doua casa nu cred ca ati putut sa o cumparati pentru ca figurati ca si chirias dupa aparitia Legii 112/1995 si nu va incadrati in categoria cumparatorilor in baza acestei legi. Chiar daca atacati titlul actualului proprietar (desi nu aveti nici un drept) si sa spunem ca prin absurd ati castiga, tot nu puteti cumpara casa pentru ca asa cum am aratat inainte, nu va incadrati in prevederilele Legii 112/1995. Pentru a va incadra in prevederile acestei legi trebuia sa aveti calitatea de chirias in aceasta casa de dinainte de 1995, data aparitiei legii.
stimate domn ioan2009,
sa intelegem ca dumneavoastra sunteti "doar" chirias. atunci trebuie sa incercati sa obtineti prelungirea contractului de inchiriere si in paralel va sfatuiesc sa faceti cat mai mult tam-tam si zarva la primarie sa vi se dea o alta casa. nu va lasati pacalit de respingerea lor pe motiv ca aveti unde sta - legea spune doar ca nu aveti voie sa detineti cu chirie doua locuinte de la stat, or daca inteleg ca s-a retrocedat conf. l.10, inseamna ca dumneavoastra momentan nu stati la stat, asadar aveti dreptul sa vi se dea o alta locuinta.
inteleg ca revendicatorului i s-a dat mai mult decat avea, dar din pacate, nefiind cumparator pe 112, nu puteti sta in acest proces neavand calitate.
Stimate fgs, dar imobilele preluate prin 223, fara plata (de la cei care nu s-au mai intors in tara si mai rau, de la cei care au plecat legal inainte de 1974, data aparitiei decretului) cum sa le consideram tot expropriate ? Eu o vad mai degraba nationalizare (poate ma insel). Dar terenurile aferente imobilelor care se luau intotdeauna fara plata, tot expropriate erau ? Dupa parerea mea decretul 223 este unul de "expropriereo-nationalizare" de cea mai proasta factura, nici exproprierea nu poate fi considerata legala deoarece lipseste justa despagubire si utilitatea publica, iar ca nationalizare nu se pot incadra pentru ca imobilele care fac obiectul lui 223 sunt exceptate de la nationalizare de catre decretul 92/1950. Acum chiar consider ca ma cam invart in jurul cozii si nu vad padurea de copaci.
Mai am o intrebare. Stie cineva de ce un imobil preluat de Stat in baza lui 223 nu putea fi cumparat de chiriasi inainte de Legea 112 ? Care era temeiul juridic al refuzarii cumpararii de catre chiriasi a acestor imobile ? Care era legea care inlatura de la cumparare aceste imobile ? Stim foarte bine ca astfel de casa/apartamente nu puteau fi cumparate inainte de 1989, deci baietii veseli se simteau cu musca pe caciula, dar totusi nu au intins coarda la maxim asa cum s-a facut dupa 1989.
treaba cu nationalizarea dupa umila mea parere sta cam asa: daca cineva gaseste un text de lege (comunista) unde scrie ca prin nationalizare se poate dobandi proprietatea de catre stat, atunci repet ceea ce declar dintotdeauna - sunt nebun! deci nationalizarea in principiu in constitutia din 1948 (comunista) nu exista. ce este nationalizarea? exproprierea exista si sunt clar stabilite conditiile care trebuie sa fie indeplinite, dar nationalizarea?
asa pot onor actualii guvernanti inventa o lege de circomfexare a sindroferonului, care in cuprinsul ei spune ca singurul proprietar al tuturor imobilelor, terenuri si cladiri, albii de rauri si lacuri este regele basescu (ca in anglia! - acolo doar terenul e al regelui, si ei saracii n-au constitutie). nu-i problema, dar nu scrie in constitutie. deci modificam constitutia si apoi dam legea. deci, nefiind modificata constitutia din 48 sa prevada si nationalizarea, deci preluare fara despagubiri, nu tine.
in 74, anterior decretului 223 romania a aderat la conventia europeana a drepturilor fundamentale. poate de aceea, caci acest decret contravenea si el constitutiei din 65 si proaspat ratificatei conventii (protocolul 1 si altele au fost ratificate in 94!).

Alte discuții în legătură

Act revendicare 480 c civ/ leg 112/ leg voiculescu 1/2009 dumitru2000 dumitru2000 - X chirias cumpara in 2006 un imobil de la stat in baza legii 112 - Y \"fostul\" proprietar, a \"beneficiat\" de confiscarea imobilului in 1980 cand a ... (vezi toată discuția)
Lamuriri cu legea 10/2001 fgs fgs am si eu o nelamurire si poate ma ajuta cineva s-o lamuresc, caci in ruptul capului n-am reusit pana acum sa-mi dau seama despre ce poate fi vorba. x are o ... (vezi toată discuția)
Rog lamuriri cu notiunea de "titlu nevalabil" fgs fgs in legatura cu imobilele preluate de stat se tot vehiculeaza notiunea de \"titlu nevalabil\". care ar fi acela? din ce am invatat eu prin alte parti ale ... (vezi toată discuția)