iulianamuresanu a scris:
Buna ziua ,am si eu o intrebare : care sunt actele necesare pt divort ? avem un an si 4 luni ,,de casatorie,, si as dori sa bag divort dar nu stiu cum sa fac si cel fel de documente imi trebuie,subliniez ca avem un copil.Eu stau in sector 6 unde trebuie sa ma prezint pt a intenta divortul?? as dori un raspuns cat mai curand(astazi ) pt ca maine dimineata as dori sa incep.Multumesc mult
Acte necesare pentru divort:
- Cerere de divort
- Certificat casatorie in original
- Certificate de nastere in cazul in care din casatorie au rezultat copii
- Taxa judiciara de timbru in valoare de 39 lei
- Timbru judiciar in valoare de 0,15 lei
Potrivit art. 112 c.proc.civ., cererea de chemare în judecată va cuprinde:
– numele, domiciliul sau reşedinţa părţilor;
– calitatea juridică în care părţile stau în judecată, atunci când nu stau în nume propriu;
– obiectul cererii şi valoarea lui;
– arătarea motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiază cererea;
– arătarea dovezilor pe care se sprijină fiecare capăt de cerere;
– semnătura.
Pe lângă aceste menţiuni, cererea de divorţ trebuie să indice numele copiilor minori născuţi din căsătorie sau care se bucură de situaţia legală a copiilor născuţi din căsătorie (art. 612 alin. 1 c.proc.civ.).
Legea îl obligă pe reclamant să alăture la cererea de divorţ câte un extras după certificatul de căsătorie şi unul după fiecare din certificatele de naştere ale copiilor minori, dacă este cazul, acestea fiind indispensabile pentru judecarea proceselor de divorţ.
Prin acţiunea de divorţ reclamantul poate formula şi alte cereri, cum sunt cele referitoare la încredinţarea copiilor minori, plata pensiei de întreţinere, partajul bunurilor comune, încuviinţarea purtării numelui avut în timpul căsătoriei sau a revenirii la numele avut înainte de căsătorie, să se decidă asupra beneficiului contractului de închiriere etc.
Potrivit art. 607 c.proc.civ., cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cel din urmă domiciliu comun al soţilor. Dacă soţii nu au avut domiciliu comun sau dacă niciunul din soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu are domiciliu în ţară, este competentă judecătoria în circumscripţia căruia îşi are domiciliul reclamantul.