avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1098 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorþ
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorþ

Doresc să înaintez divorţul de concubina mea, menţionînd că nu sunt casătorit legal, motivul necompatibilitate, neînţelegeri repetate şi altele. În urma concubinajului [1 an si 8 luni] a rezultat un copil, acum în vîrstă de 1 an şi 3 luni care vreau să fie încrediţat mie,tatălui. Apartamentul care stăm acum este cumpărat de mine, pe numele meu precum şi mobila ea avînd numai îmbrăcăminte şi unele lucruri. Rog a mă informa care este procedura de divorţ şi ce şanse am să obţin copilul. DAN
lup4ever a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Asa cere legea pt ca nu aveti mai mult de 1 an de la data incheierii casatoriei.
Sau asteptati pana se implineste un an si apoi divortati fara martori.

avocat Claudiu Lascoschi

Ma scuzati ca sunt insistent....
Martorii ce trebuie sa faca in cazul acestui divort?ca eu nu inteleg.

Deoarece nu aveti 1 an de la casatorie nu puteti sa divortati "pe cale amiabila"; acelasi lucru este valabil si daca exista copii minori. Daca mai asteptati inca 4 luni situatia se schimba.
Art. 32 C. Fam
Divortul poate fi pronuntat si numai pe baza acordului ambilor soti, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) pana la data cererii de divort a trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei si
b) nu exista copii minori rezultati din casatorie.

In situatia de fata cineva va trebui sa invoce culpa celuilalt sot pentru a divorta (de preferat o culpa usoara :)) ) si de aceea este nevoie de martori, pentru a proba ceea ce sustineti in fata instantei.

- Mircea Itu, student an 2.

P.S. Daca gresesc sa ma corecteze cineva
Ultima modificare: Miercuri, 24 Decembrie 2008
december, utilizator
lup4ever a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Asa cere legea pt ca nu aveti mai mult de 1 an de la data incheierii casatoriei.
Sau asteptati pana se implineste un an si apoi divortati fara martori.

avocat Claudiu Lascoschi

Ma scuzati ca sunt insistent....
Martorii ce trebuie sa faca in cazul acestui divort?ca eu nu inteleg.

Martorii sau martorul, mai degraba intrucat cred ca unul singur va fi suficient in cazul dvs., va trebui sa declare ca nu va mai intelegeti si ca este imposibil sa va continuati casatoria impreuna.
Faptul ca ambii soti sunt de acord cu desfacerea casatoriei va usura mult procesul.
Termenul de gandire doua luni nu mai este uzitat in practica judiciara.

avocat Claudiu Lascoschi
Martorul poate fi un membru al familiei? (mama,tata,sora)
Care sunt taxele ce trebuiesc platite?si unde?
Trebuie neaparat sa am avocat daca depun eu cererea?
1. In procedura divortului, martorii pot si fi rude cu partile.
2. Taxa judiciara de timbru 39 lei, timbru judiciar 0,3 lei.
3. Nu este necesar, dar este indicat.
am avut termen si am divortat de comun acord (cererea a fost formulata din culpa comuna, dar sotia a fost de acord cu divortul)
eu nu sunt de acord ca ea sa imi pastreze numele
a fost depusa o intampinare in acest sens de catre ea, prin care a invocat motivele profesionale (specimen de semnatura, etc). functia pe care o detine nu este de conducere
ce trebuie sa mai fac in acest sens? am subliniat ca nu sunt de acord cu numele
mai trebuie depus vreun inscris (intampinare, memoriu.... orice)? si in cat timp de la pronuntarea divortului?
multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Citatie pentru divort radu69 radu69 In urma cu patru ani fiecare cu munca lui ne cam indepartam unul de celalalt, ma simteam neglijat si am ajuns sa parasesc domiciliul conjugal.Dupa doua luni ... (vezi toată discuția)
Te poti razgandi la un divort amiabil? BadilaR BadilaR Buna ziua ! Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine. Sotul meu s-a decis sa divorteze dar din pacate motivele lui nu sunt atat de \"convingatoare\" nici pentru ... (vezi toată discuția)
Metoda divort ContSters61499 ContSters61499 Buna ziua. Sunt casatorita din 2002, in urma casatoriei a rezultat un minor, locuim impreuna inca in apartamentul sotului achizitionat inaintea casatoriei si ... (vezi toată discuția)