avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recuperare pensie alimentara perioada vacantei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recuperare pensie alimentara perioada vacantei

Buna ziua,

am o Hot Jud prin care fostul sot trebuie sa plateasca 1/4 din venituri pensie alimentara minor in urma divortului.

acum m a dat in judecata pt recuperarea sumei platite pe perioada vacantelor cat sta la el (total 7 saptamani pe an).

are vreo sansa de castig?
multumesc.
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2013
ContSters284642, utilizator
Dna Gerberga,

534, 530 si 533 sunt articolele din Cod Civil cu care motiveaza actiunea.

Multumesc
AVLIL a scris:

Nu confundati ce datorati dv. lui cu ce datoreaza el copilului.

Mie nu imi pare meschina, cred ca e in interesul tuturor ca partile sa se implice impreuna in viata copilului. Cred ca astfel si tatal, in cazul de fata, va fi constient de ce inseamna intretinerea unui copil. Ca el il primeste cu cateva jucarii, bidonul de apa de drum, 2 perechi de pantofi si 14 tricouri, 4 carti si 2 puzzle... or ce-ar fi sa le cumpere de fiecare data? Macar jumatate?
In iulie si in septembrie copilul nu are un curs optional?
Uite, tu ii dai 3 lei pe luna, da? Platesc eu toate obligatiile copilului din 3 lei * 2 si iti dau restul in fiecare vacanta din asta, e bine?
Cati parinti inteleg ca celalalt parinte, ca sa fie implicat, deci parinte cu adevarat, trebuie sa stie daca copilul lui mananca struguri sau mere? cate cursuri face? Unde e materia lui slaba? Cati fac lista sau scrisorica la inceput de vizita cu informatii necesare celuilalt parinte despre obiceiuri, teme, activitati?

D-na AVLIL, este cel bun comentariu pe care l-am citit pana acum pe acest site. Cata dreptate aveti, cati parinti ar trebui sa urmeze acest model si sa-si dea seama ca divergentele lor nu trebuie sa afecteze copilul. Eu unul am renuntat de mult la aceste divergente si am cumparat absolut tot ce era necesar copilului fara sa cer ceva in schimb. Cand i-au copilul il primesc doar cu hainele de pe el, fara schimburi, jucarii sau scrisorica.
Eu nu sunt avocat sau jurist, din punctul meu de vedere si dupa cum se judeca in Romania fostul sot al userului nu va avea castig in instanta.
O seara buna!
Art. 530 NCC -Modalităţile de executare

(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.

(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.

(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile

Art. 533 NCC-Plata pensiei de întreţinere

(1) Pensia de întreţinere se plăteşte în rate periodice, la termenele convenite de părţi sau, în lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotărâre judecătorească.

Art. 534 NCC-Restituirea întreţinerii nedatorate

Dacă, din orice motiv, se dovedeşte că întreţinerea prestată, de bunăvoie sau ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti, nu era datorată, cel care a executat obligaţia poate să ceară restituirea de la cel care a primit-o sau de la cel care avea, în realitate, obligaţia să o presteze, în acest din urmă caz, pe temeiul îmbogăţirii fără justă cauză.

Aceasta dispun articolele pe care tatal si-a intemeiat actiunea. Va trebui insa sa dovedeasca ca intretinerea nu era datorata (va fi mai greu de vreme ce ese o obligatie prevazuta intr-o hotarare judecatoreasca) si ca sunt indepliniite conditiile unei imbogatiri fara justa cauza.

Multumesc Gerberga, le-am studiat si eu, si am constatat ca nu prea justifica actiunea lui.

Din punctul meu de vedere ... slabe sanse.
Eu am tot incercat sa va ajut, intrebandu-va amanunta ca sa va dau idei pentru argumentare, insa vad ca nu prea sunteti interesata. Voiam chiar sa va ajut sa gasiti o varianta in acre sa obtineti ceva mai avantajos pentru copil... dar...
Punctul dv. de vedere este jumatate din ceea ce va auzi judecatorul; celalalt va sustine ca sunt multe sanse si in lipsa unei argumentari concrete, o sa va intrebati ce o fi dus la decizia instantei...

Alte discuții în legătură

Compensarea pensiei de intretinere minor SeaPoison SeaPoison Buna ziua, Fostul sot a cerut copilul sa stea la el in vacanta de vara 2 saptamani. La terminarea celor 2 saptamani a cerut sa il mai las 1 saptamana. Dupa ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere copil- compensare cu alte contributii cocos144 cocos144 Buna seara ! Prin documentele de divort,tatal este obligat la plata lunara a unei pensii de intretinere pentru copilul minor ramas in ingrijirea mamei ( ... (vezi toată discuția)
Ingrijire copil vs pensie alimentara ankalupu ankalupu am un copil dintr o fosta casaatorie caruia ii platesc pensie alimentara i mai am si un copil de 1an,si 8 luni pentru care vreau sa intru in ingrijire copil o ... (vezi toată discuția)