avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Problemele părinților despărțiți: pensie de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Problemele părinților despărțiți: pensie de întreținere, program de vizită, domiciliul minorilor etc.

Bună ziua,

Acest topic se vrea a fi un loc unde părinții despărțiți împărtășesc experiențe sau opinii despre modul în care trebuie gestionate / rezolvate problemele legate de minori, apărute după destrămarea cuplului.

Cu speranța că va fi util atât pentru forumul Dreptul familiei, în special, cât și pentru membrii comunității în general, vă doresc spor la postat.

O zi frumoasă tuturor!
Manuela
HARTUIRE SI ABUZ EMOTIONAL
Separata de 2 ani si 3 luni, cu un copil de 3 ani, divort finalizat de 1 an prin judecatori. Custodie comuna, stabilirea domiciliului copilului la mine.
Program de vizita stabilit pt tata, pe care eu il respect. Tatal l-a respecata primul an intocmai, ulterior renuntand la orele din timpul saptamanii si respectand doar cele 2 weekenduri pe luna, dar nu intocmai ca si ore (de ex trebuie sa ia copilul vineri la ora 9, el ia copilul vineri seara la 6 sau sambata diminetata la 10-11, functie de programul lui).
Am urmatoarele probleme cu tatal copilului:
1. A platit pensie alimentara pana in feb 2018, in perioada sept 2017-feb 2018 a dorit sa plateasca si jumatate din taxa gradinitiei aparte de pensia alimentara, fara sa ii solicit eu acest lucru, ca ulterior din cauza unor neintelegeri ale noastre, a considerat de la sine putere ca cele 6 luni de plata a jumatate de gradinita ii considera pensie alimentara platita in avans, ca i-a mai cumparat copilului diverse hainute deoarece nu ii convenea ce hainute ii dau la schimb, si dorea sa mi-i scada din pensia alimentara, si a hotarat sa stopeze plata pensiei alimentare dupa calculele lui pana in aprilie 2019. Eu l-am executat silit dupa aprox 3 luni de neplata a pensiei alimentare, mi-a virat banii din contul actualei sotii, si mi-a facut recurs. Are sanse de castig a recursului?
2. Sarbatorile pascale de anul asta copilul a fost la mine cf hot judecatoresti, si s-au suprapus partial cu weekendul lui. Eu l-am anuntat di ianuarie intentia de a pleca de paste impreuna cu copilul din oras, iar in martie i-am comunicat si perioada cand voi fi plecata. Initial a fost deacord, ulterior a pus presiune ca sa ia copilul vineri si sa mi-l aduca sambata seara (partial weekendul lui) ca incepand cu duminica sa fie cu mine, ca atunci sunt sarbatorile pascale. Noi fiind plecati din oras, nu a putut lua copilul si mi-a facut -plangere penala la politie pentru ca m-am opus relatiei dintre copil si tata, a cerut si urmarirea penala, si nu a castigat pe motiv ca eu am respectat intocmai hotararea judecatoreasca si ca nu se specfica nicaieri fractionarea weekendului.
3. Am schimbat medicul de familie al copilului, la un medic cu care am convenit vizite la domiciliu, fara sa ii cer acordul. L-am instiintat schimbarea medicului, numele medicului si nr de tel. Ameninta ca vom raspunde in fata legii de ca eu nu i-am cerut acordul si ca acel medic a primit inscrierea fara acordul ambilor parinti. Avand in vedere istoricul exista posibilitatea sa faca o noua plangere penala... Are castig de cauza, sunt obligata sa ii cer acordul in orice hotarare pe care o iau in legatura cu copilul atat timp cat copilul sta cu mine ?
4. Copilul are o imunitate scazuta, facand diverse si dese viroze respiratorii, otita, si o singura data pneumonie cand am fost si internata. De fiecare data am mers cu copilul la medic, inclusiv in toiul noptii, i-am administrat tratamentul recomandat de fiecare data. Mentionez ca de un an copilul a intrat si in comunitate (gradi) si ia contact cu diversi copii si virusi. El ma ameninta mereu ca nu ma ocup de copil, ca din acest motiv face mereu diverse viroze respiratorii, ma persecuta cu astfel de mesaje, imi cere tot felul de retete, sau diagnostice, sau medici la care am fost, ma acuza ca nu il anunt cand copilul este bolnav, comenteaza tratamentul pe care il administrez judecand ca nu este ce medic i-a prescis asta, ca daca i-a facut analize pt a putea sa ii prescrie anumite medicamente. De fiecare data ii raspun ca daca are nemultumiri poate merge si el cu copilul la ce medic doreste sau daca are nelamuriri sa ia legatura cu medicul de familie al copilului. Mentionez ca primele 2-3 luni a participat cu jumatate din costurile medicamentelor, fara sa ii cer, aparte de pensia alimentara, ulterior oprind aceasta participare.
5. De cate ori ia copilul in weekend, imi tot trimite mesaje ca tuseste foarte rau „de ii bubuie plamanii”in conditiile in care copilul tuseste de cateva ori pe zi si are tratament pe care i l-am pus la dispozitie sa il administreze, comenteaza tratamentul, ca ii curge nasul si ca nu i-am pus vibrocil, in conditiile in care nu ii curgea nasul... ca i-a spus copilul la 2 ani jumate a vazut o salvare pe strada si ca a venit nino nino cu patul si a dus la spital, si m-a stresat o zi intreaga ca el a inteles de la copil ca a fost grav bolnav ca am chemat eu salvarea si ca am mers la spital si ca sa ii spun ce a patit copilul de la-m dus la spital si ca lui de ce nu ii spun si ca il mint.
6. Urmareste pe camera de la gradi daca copilul e la gradi, si atunci cand nu e ma streseaza cu mesaje ca ce a patit copilul de nu e la gradi, iar e bolnav, am fost cu el la dr, ii dau tratament, e grav ce are. Daca ii zic ca nu e nimic cu copilul, ma acuza ca mint. Au fost cazuri in care am fost plecati din oras pt 2 sapt si nu am mers la gradi, iar el intreba intr-una ca ce s-a intamplat cu copilul de nu e la gradi, iar cand a luat-o in weekend dupa cele 2 sapt copilul tusea putin si avea tratament de sirop pt alergii avand o hiperactivitate bronsica, iar el m-a acuzat din nou ca l-am mintit ca copilul nu are nimic ca uite el tuseste rau de tot si ii curge si nasul...
7. De fiecare data ma ameninta ca va aduce aceste probe in instanta, peste cativa ani cand imi va deschide proces de schimbare a domiciliului copilului la el, ca neglijez copilul cu sanatatea, ca nu tin legatura cu el la fiecare boala a copilului, incepand cu cea mai usoara tuse sau ca ii curge nasul, ca nu ma consult cu el pt hotararile pe care le iau in legatura cu copilul, ca ii schimb medicul de familie fara acordul lui, ameninta cu diverse inventii ca am jde parteneri care pericliteaza dezvoltarea copilului, etc.
8. Ma simt terorizata de aceasta hartuire emotionala, nu stiu cum sa fac sa il opresc in a ma mai hartui, si a avea linistea de a duce o viata normala impreuna cu copilul meu. Am ajuns sa nu mai raspund la toate mesajele lui pt a nu mai da curs si altor discutii interminabile. Tot ceea ce ameninta sau terorizeaza sau comenteaza in mesaje este in stransa legatura cu copilul, pentru a dovedi probabil ulterior in instanta cat de mult se intereseaza el de copil, cat de buna credinta este el ca om, cat de iresponsabila sunt eu ca mama, cat de necolaboratoare sunt eu cu el ca tata in privinta copilului.
Pot deschide un proces de de hartuire emotionala, ce pot obtine din asta?
Cu aceste mesaje ca probe in instanta poate obtine custodia copilului peste cativa ani (schimbarea domiciliului)?
Ce inseamna de fapt custodia comuna? Sa cer acordul celuilalt parinte pentru ficare hotarare oricat de mica legata de copil?
Scuzati pt lungimea mesajului, si sper sa aveti rabdarea sa il cititi, chiar daca intamplarile mele nu sunt atat de grave ca ale altor useri. Multumesc anticipat pt sfaturi si raspunsuri.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu scuzele de rigoare daca raspunsul meu denota subiectivitate, dar in cazurile observate de mine chiar nu este dorinta de colaborare de partea rezidentului si asta se manifesta bineintles prin faptul ca mama nu a respectat nici macar o data dreptul tatalui de a pleca cu copilul (ba ca e prea mic copilul si e prea atasat de ea, ba tatal e iresponsabil, ba ani de zile refuza sa zica la ce ora sa ia copilul, ba ordine de protectie inventate si in final respinse, ba copilul e scutit cu adeverinta medicala, ba e in vacanta, ba stai ca nu vrea etc).
Asadar, pentru hartuire, s-ar putea depune o plangere penala la parchet. Poate alti useri au o parere diferita, dar nu cred in sansele unei asemenea plangeri penale.
Mai apoi, in instanta din pacate se poate intampla orice. Nu as da mari sanse reusitei unei asemenea actiuni, dar nici nu va poate nimeni asigura ca un judecator nu ar putea decide asta.
Trebuie sa aveti in vedere doar deciziile importante ce privesc copilul. Importante se aplica si problemelor de sanatate. Adica desi ar fi bine daca v-ati intelege, nu trebuie sa cereti acordul tatalui sa ii dati paracetamol sau coldrex, ii dati ce prescrie medicul si basta. Deciziile de zi cu zi se iau de dvs singura. Legal de scoala, poate n-ar fi rau sa il informati de absente sau de faptul ca copilul va fi doua saptamani la munte. Daca domnul ar pleca cu copilul doua saptamani la mare in vacanta, presupun ca ati dori sa fiti informata. Daca tatal este de rea credinta, nu trebuie sa il lasati sa va transforme viata intr-un calvar.
Plangerea ca o data nu i-ati dat copilul este o mizerie si nu are nicio sansa cu ea, asa ca stati linistita.
Nu cred ca o instanta ar avea ce sa va reproseze. Sa va dau un exemplu de rea credinta. Tatal avea program sambata cu minorul, este anuntat ca minorul va fi dus la medic ca este bolnav, si dupa zeci de mailuri in care intreaba la ce spital este copilul, dupa ce cauta copilul in diferite sectii de pediadtrie, tot el este acuzat ca nu i-a pasat de copil si ca trebuia sa stie si singur unde a dus ea copilul.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am raspuns cu citeaza pentru ca sunt prea multe intrebari

1.Daca nu i convine ce haine ii dati dvs sa cumpere el si sa le tina la el pe absolut toate si dvs când ii predati copilul o sa il dati in pielea goala asa cum s-a nascut.Glumesc, dar ii spuneti nu ti convine cumpara si tine la tine hainele copilului si închidem subiectul,Nu scrie nicaieri undeva ca hainele date de mine trebuie sa ti convina tie.
Nu prea are sanse, desi bunavointa a avut si a platit peste pensie, conteaza si cat are de platit pensie, 200 400 sau 1500 ron?
Nu va castiga 99% pentru ca nu l-a obligat nimeni sa faca acest lucru si nici nu i da nimeni lui putere sa decida ca daca a platit intr -o luna mai mult poate sa scada din luna ce urmeaza.Copilul inseamna ca nu mai mananca luna viitoare?
Daca a facut recurs inseamna ca a apierdut la fond nu?

2.Aici moral are dreptate partial cum dvs v-a placut sa luati copilul poate si el isi dorea sa fie cu copilul macar o zi de paste.E trist de sarbatori sa nu ai copilul:puneti va intodeauna in locul lui, va convenea acolo unde ati fost sa stati 4 zile fara copil? deloc? sau macar 1 zi sa vi l aduca? Eu zic ca macar 1 zi era mai bine decat 4 zile de liniste de distractie de sarbatori cu lumina luata cu copilul de mana nu decat deloc?Deci faceti schimb uite plec eu de Paste cu copilul si iti iau o zi iti dau 1 zi de Craciun.Compensati.
3.Da medicul de familie face parte din lucrurile importante din viata unui copil.Inainte sa decideti trebuia simplu sa i spuneti, vreau sa schimbam, atentie sa schimbam medicul nu sa schimb eu, cu acest medic pentru ca vine la domiciliu pentru ca pentru ca si sa-i dati 3-4 argumente, ai tu vre o propunere mai buna? Poti sa i faci un abonament de 200 ron luna la Regina maria si sa aibe x consultatii gratuite? sa l faceti sa spuna nu am varainta mai buna si sa accepte ce propuneti dvs.Asa sa-i impuneti nimeni nu accepta.

4.Aveti si obligatii si drepturi, daca sta cu dvs nu insemana ca puteti decide singura,E simplu daca statea cu el si el decidea singur sa schimbe medicul cu altul ca avea aceleasi argumente va convenea? Nu era normal sa va intrebe si sa va argumenteze acestasta decizie inainte de a o lua?.Deci ce nu v ar placea dvs nu i faceti nici lui.
5.Cand va face reprosuri spuneti i ca asa sunt copii mai sensibili si ca daca nu i convine il lasati 2 saptamani la el si daca tuseste inseamna ca e vinovat el?
6.Evitati, daca nu merge la gradi cu o zi inainte sms nu merge la gradi ca plec cu el la schi, sau la munte sau tuseste si il tin 2 zile acasa.Repet dvs daca va uitati pe camera si copilul era la el si nu l vedeti la gradi nu v-ati ingrijora ? eu. da ca mama deci, puneti va in locul lui.
7.Da cu deciziile poate sa aiba ceva dovezi, dar nu sa schimbe domiciliul.Domiciliul se schimba numai in anumite conditii, abuz, neglijenta, dar numai ca nu il anuntati nu.Desi conteaza si acestea.
Parteneri puteti avea si 3 simultan, nu e treba lui,atat timp cat copilul nu va vede 2 zile cu un barbat si alte 3 zile cu altul e ok, daca va vede 6 luni cu un barbat e normal dar nu cu 3 pe saptamana.
8.Faceti greseli, copil vostru, nu al meu, ca nu ati ramas gravida singura.OK am purtat copilul in noi, dar copilul este cu el, bun rau cand l-ai conceput erati un cuplu, Nu a fost o seara sporadica.
Nu puteti, si nu o sa castigati.O sa zica ca el isi iubeste copilul si daca dvs il informati nu v ar mai stresa.Daca dvs decideti singura gradinita medicul, nu l anuntati cand nu merge la gradi, decideti univoc sa i anulati o zi fara sa compensati sa dati ceva la schimb e normal sa apara frustrarile....

Autoritate comuna inseamna drepturi si ogligatii comune, iar in privinta lucrurilor importante din viata unui copil se iau NUMAI impreuna si aici legea spune, medicatia, scolarizarea, medicul, tabere, after scool, scoala gradinita nu se decid decat impreuna.daca nu va intelegeti mergeti in instanta.
Am vazut cu ochii mei proces mama vroia la scaoala x de stat, tatal vroia la scoala germana, ok costa triplu, platea el, au venit in fata judecatorului si tatal a spus, as vrea pentru copilul nostru ce e mai bun acum cat imi permit,, atentie al nostru, nu al meu sau al iei, o scoala mai buna, cu 12 copii in clasa cu predare 40% in germana, cu luat de acasa cu masina scolii si adus acasa cu sofer, after school, platesc eu tot sa i fie mai bine, este in intersul minorului sa i fie mai bine si instanta a dat dreptate, de ce sa mearga la scoala generala de pe colt daca macar unul din parinti isi permite macar acum 1 2 3 5 ani si el isi i a angajamentul ca achita tot, copilul sa mearga unde ii face cel mai bine copilului, si in interesul superior al copilului el merge la scoala germana.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu
2.Păstraţi rezoluţia procurorului, veţi avea nevoie, să vă apăraţi
3.Dvs. nu are ce să vă facă, rezultatul va fi ca la pct. 2.dar poate să-i facă neplăceri medicului şi tot dvs. suferiţi ponoasele, fiindcă dvs. mergeţi cu copilul la medic
4. Scrieţi-i mesaje zilnic, de informare, ştiu că e neplăcut, dar vă ia doar 5 minute: azi a tuşit o dată, azi copilul s-a plimbat cu tricicleta, am fost cu copilul în parc, eşti de acord? etc. Bombardaţi-l cu mesaje, fiţi dvs. cu iniţiativa. Când mergeţi la medic, trimiteţi-i sms şi invitaţi-l acolo.
5. În situaţia descrisă, dacă se repetă, îi răspundeţi că i-aţi dat reţeta scrisă de medic şi medicamentele pentru tratament şi, dacă doreşte investigaţii suplimentare, dvs. sunteţi de acord să ducă copilul la urgenţe sau la o clinică privată care are permanenţă.
6. ca mai sus.
7. Acest om nu s-a despărţit emoţional de dvs. şi de aceea vă şicanează. Nu are alt copil sau actuala soţie nu poate avea copii? Oricum, fiindcă v-a declarat intenţiile sale, fiţi pregătită cu probe - cum v-am scris mai sus, emailuri, sms-uri şi martori care aud cum vorbiţi cu el la telefon şi-i daţi informaţii despre copil.
8. Nu aveţi ce face, azi, în ţara asta, autoritatea părintească comună , aşa cum este definită, aduce numai neînţelegeri. Puteţi deschide orice proces, accesul la justiţie e garantat de Constituţie, dar nu veţi obţine nimic, decât bani aruncaţi aiurea.
În zilele de relaţii când trebuie să vină şi nu vine, scrieţi-i mesaj: copilul te-a aşteptat, şi n-ai venit, te rog să anunţi dacă nu vii, să-i pot face alt program copilului; sau înainte de ora vizitei, întrebaţi-l în scris dacă vine la copil, ca să-l pregătiţi, poate vă răspunde, dacă nu, ca mai înainte. la fel să procedaţi în weekend-uri, întrebaţi dacă vine la program , la ce oră, ca să nu aştepte copilul degeaba.
În concepţia multor părinţi care nu locuiesc cu copilul, părintele la care locuieşte este subalternul sau sluga lor, cu n-şpe mii de obligaţii, iar ei au numai drepturi.; la fel, consideră că din 150 lei pensie alimentară, mama îşi plăteşte coaforul, manichiura, excursia la Paris şi benzina de la limuzină, în loc să-i cheltuie pentru copil.
Legea 272/2004 şi Codul Civil prevede responsabilităţi egale ale părinţilor, dar şi dreptul părintelui divorţat de a supraveghea creşterea şi educaţia copilului.
Tatăl copilului dvs. supraveghează tot ce faceţi dvs, ca ANAF-ul firmele sau sri traficanţii, dar el îşi exercită drepturile conferite de lege.
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2018
Martonze, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@şobolan de tomberoane Distinsul tătic din Ploieşti este fericitul beneficiar al unei daune cominatorii de 10000 lei, din cauza lipsei îmbrăţişării copilului, acordat, ghici de cine? - de Tribunalul Prahova, după ce, la fond, s-a stabilit 2000 lei, ţinând cont de interesul superior al copilului.Cu siguranţă, această sumă este executată şi, alături de pensia alimentară, reprezintă 50% din venitul mamei. Nu avea rost să execute cei 27000 lei, pentru simplul motiv că perioada de prescripţie este de 3 ani şi mai înainte epuizează titlul de 10000 lei, care se termină mai repede, abia apoi purcede la executarea următoarei sume.
10000 lei : 150 lei pensie alim/lună = 66, 666 luni, adică în 5 ani şi 7 luni a plătit , dacă a plătit, iubitorul tătic aceşti bani , la asta m-am referit.
Decăderea din drepturi a decis-o, ghici iară? -Tribunalul Prahova! iar respingerea a făcut-o Curtea de Apel, altă instanţă, alţi judecători. Deci?

Alte discuții în legătură

Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Remedii efective alienare parentala evidenta againstPAS againstPAS Citeam undeva ca singura sansa reala a parintelui alienat esta ca, pe parcursul procedurii de executare silita, parintele alienator sa isi epuizeze proprile-i ... (vezi toată discuția)
Alienarea parentala ce este de fapt ? brokenangel brokenangel Buna ziua, Va rog spuneti mi si mie daca se poate ce este si cum se manifesta ALIENAREA PARENTALA ? Cum poate cineva afirma despre parintele rezident ca ... (vezi toată discuția)