Și, nu în ultimul rând, veniturile din investițiile la nivelul persoanelor fizice reprezintă unul dintre capitolele la care a sesizat ANAF că există subdeclarare - probabil în baza schimbului de informații dintre autorități. De ce este acest lucru relevant în cazul planurilor de acțiuni? Pentru că, după exercitarea opțiunii, angajatul devine investitor. El deține acțiunile și poate primi dividende sau poate vinde acțiunile. În general, tranzacțiile se desfășoară în străinătate, nu se mai derulează prin compania din România. Cum ne asigurăm că angajatul, în final, își cunoaște obligațiile, știe ce are de făcut și le declară, pentru a nu avea dificultăți cu ANAF în urma primirii informațiilor din schimbul de informații, și ce a mers bine în practică?
Am avut cooperări cu clienții noștri - o sesiune de informare de tip workshop/webinar cu angajații în care să le explicăm ce înseamnă planul de acțiuni, pentru că nu toți sunt specialiști în fiscalitate. Apoi sesiuni extinse de ajutor în completarea declarațiilor, răspunsuri la diverse întrebări legate de depunere și, efectiv, asistarea lor la depunerea declarațiilor. Acest tip de asistență a funcționat foarte bine și v-aș încuraja să vă gândiți la o metodă de a informa și a gestiona acest potențial risc la nivelul angajaților, chiar dacă ei sunt cei aflați în poziția de investitori”, a explicat, la o conferință recent organizată de PwC România, Ruxandra Popescu, Director.
Așa cum scria redacția noastră anul trecut, atragerea talentelor și retenția angajaților-cheie se numără printre preocupările companiilor. Prin urmare, dincolo de beneficiile salariale „clasice”, angajatorii pot alege și implementarea de planuri de remunerare bazate pe capitaluri proprii.
„Prin astfel de mecanisme, se urmărește alinierea, pe termen lung, a performanțelor individuale ale angajaților cu performanța afacerii. Mai exact, prin intermediul acestor planuri, se acordă angajaților posibilitatea de a participa la capitalul unei societăți (a angajatorului său sau a altei entități din același grup) pentru a-i stimula să rămână în societate și să contribuie la dezvoltarea acesteia. În esență, prin astfel de elemente se urmărește retenția angajatului pe termen lung, pentru a beneficia de eventualele aprecieri ale afacerii (a valorii acțiunilor), respectiv pentru a încasa dividende conectate cu performanța financiară a societății”, preciza Consultantul fiscal Andreea Florian.
Totuși, prin implementarea acestor planuri, salariații devin investitori și capătă unele obligații fiscale. În esență, vorbim de declararea veniturilor și de plata taxelor aferente (impozit pe venit și contribuția la sănătate) - pentru veniturile din dividende și/sau pentru câștigul realizat din înstrăinarea titlurilor de participare.
„Deși, din punct de vedere fiscal, beneficiile primite de angajați prin astfel de mecanisme sunt considerate elemente de natură salarială, acordarea de acțiuni în cadrul unui stock option plan beneficiază de un regim de impozitare favorabil. Așadar, principalul avantaj al planurilor de tip stock option plan este că oferă avantaje fiscale aferente beneficiilor primite sub formă de titluri de participare, la momentul acordării, maturizării și exercitării acestora (respectiv la momentul la care angajatul devine proprietar al titlurilor de participare).
Așadar, la momentul acordării, respectiv maturizării sau exercitării opțiunilor nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale pentru beneficiul reprezentat de diferența dintre valoarea de piață a titlurilor de participare și prețul preferențial (sau zero) la care se dobândesc titlurile de participare. După momentul exercitării opțiunilor (și dobândirii titlurilor de participare):
- se datorează impozit pe venit și, eventual, contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din dividende;
- se datorează impozit pe venit și, eventual, contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru câștigul realizat din înstrăinarea titlurilor de participare, la momentul vânzării acestora”, mai preciza Andreea Florian.
Informații suplimentare care pot fi utile investitorilor:
- Stock option plan: Elementele-cheie ale planurilor de remunerare a salariaților ce sunt bazate pe acțiuni sau capitaluri proprii;
- La ce să fii atent, din 2023, ca să te asiguri că beneficiezi de regimul simplificat de impozitare la vânzarea de acțiuni și nu numai;
- Declarația unică: Obligațiile fiscale pentru veniturile din titluri de valoare și instrumente derivate obținute de persoanele fizice în anul 2023;
- Declarația unică: Pentru dividendele din 2023, persoanele fizice depun formularul până la 27 mai doar dacă trebuie să achite CASS;
- Venituri din dobânzi: Declarația unică se depune, pentru sumele obținute în 2023, doar dacă e obligatorie plata CASS.
Comentarii articol (0)