Evaluarea profesională, criteriile pe baza cărora se aplică și periodicitatea ei trebuie să se regăsească în documentele de muncă, iar salariatul să fie informat încă de la angajare despre această practică a angajatorului de a-i verifica competențele. Acest lucru este extrem de important în situația în care calificativul primit în cadrul evaluării profesionale are o consecință negativă asupra salariatului.
În urma evaluării, angajatorul poate descoperi că are salariați care performează, și care ar merita
o creștere salarială sau o promovare, dar și angajați a căror muncă lasă de dorit, luând în calcul
criteriile de evaluare regăsite în regulamentul intern, fișa postului sau contractul colectiv de muncă.
În funcție de nivelul performanței individuale, calificativul primit de salariați în cadrul evaluării profesionale poate fi: "foarte bine", "bine", "mediu", "slab" și "foarte slab".
Dacă primele două intră în categoria salariaților buni, iar cei încadrați la “mediu” ar putea avea nevoie de sprijin din partea colegilor sau șefului direct pentru a ajunge la o performanța mai bună, ultimele două ar putea aduce în discuție necorespunderea profesională a salariatului.
În urma evaluării nesatisfăcătoare,
angajatorul nu poate decide de la sine putere să reducă salariul celor care au obținut calificativ slab, într-o încercare de a-i “motiva” să fie mai buni, deoarece orice modificare a conținutului contractului individual de muncă, printre care se află și cuantumul salariului, se poate face doar cu acordul părților, adică și a angajatorului și al angajatului în cauză. În contrapartidă,
nici creșterea salarială nu poate fi oferită fără ca acest lucru să se regăsească într-un act adițional semnat de ambii.
“Deși angajatorul poate alege să-și exercite dreptul de a evalua activitatea salariatului sau atingerea obiectivelor stabilite pe baza criteriilor stabilite, diminuarea salariului prin decizie unilaterală nu este posibilă. Ar fi posibilă o astfel de variantă dacă în contractul individual/colectiv de muncă sau chiar în regulamentul intern au fost stabilite alte beneficii care sunt acordate în funcție de rezultatele evaluării”, a explicat, pentru
avocatnet.ro,
Dan Năstase, consilier juridic specializat pe relații de muncă.
Mai exact, deși nu poate fi “penalizat” cu scăderea salariului, salariatul își poate pierde anumite beneficii extrasalariale, dacă acestea se oferă în funcție de calificativul primit/atingerea obiectivelor asumate. Nu trebuie să uităm nici de faptul că angajatorii au obligaţia de a asigura resursele necesare astfel încât salariatul să-și poată atinge obiectivele, subliniază Dan Năstase.
Merită menționat faptul că legislația muncii permite concedierea unui salariat dacă
“nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat”, dar în
Codul muncii nu sunt prevăzute scăderi de salariu pentru necorespunderea profesională. Scăderi de salariu sunt prevăzute de Codul muncii doar pentru sancționarea abaterilor disciplinare, care sunt abateri ce țin de culpa salariatului, deși în cazul necorespunderii profesionale nu avem această cauză.
Util: Cum interferează evaluarea profesională cu abaterile disciplinare? Putem vorbi de sancționarea disciplinară în contextul unei evaluări?Necorespunderea profesională a salariatului poate duce și la concedierea salariatului, măsura fiind perfect legală, dacă au fost urmați
pașii corespunzători. Totuși, specialiștii în drept au subliniat faptul că instanțele se uită, în cazul proceselor ce vizează concedierea pentru necorespunderea profesională, dacă angajatorul arată că a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a sprijini salariatul să devină potrivit pentru postul respectiv. O modalitate prin care angajatorul poate demonstra acest lucru este ca, după evaluarea nesatisfăcătoare, să fie implementat un plan de îmbunătățire a performanței salariatului. Mai multe detalii
în acest articol.