Companiile care aplică plata defalcată a taxei pe valoarea adăugată (split TVA) trebuie să rămână în sistem fie până îndeplinesc condițiile legale de ieșire din acesta, fie până când se decide eliminarea acestuia din legislație. Cu alte cuvinte, chiar dacă Comisia Europeană (CE) a declanșat joi procedura de infringement, cerând României desființarea split TVA, mecanismul plății defalcate trebuie abrogat prin lege sau prin ordonanță de către autoritățile de la noi. Citește articolul
Începând cu 1 noiembrie 2018, mai multe categorii de servicii beneficiază de cota redusă de TVA de 5%, o modificare legislativă cu un puternic impact pozitiv în domeniul serviciilor de restaurant și catering. Citește articolul
De azi, în domeniul serviciilor de restaurant și catering a intrat în vigoare o nouă cotă a taxei pe valoarea adăugată (TVA) - cea de 5%, redusă de la 9%, printr-o ordonanță de urgență. În practică, având în vedere complexitatea serviciilor oferite de operatorii economici, aplicarea noii cote de TVA nu este atât de simplă. Citește articolul
TVA-ul pentru cazare și restaurante a scăzut astăzi la 5%, față de cota de 9% aplicată până ieri, este prevăzut într-o ordonanță de urgență publicată recent în Monitorul Oficial. Această măsură are scopul de a stimula turismul și productivitatea și eficiența în acest domeniu, precum și competitivitatea, alături de reducerea evaziunii fiscale. Citește articolul
Cota standard a taxei pe valoarea adăugată (TVA) este și în 2018 de 19%, adică același nivel de anul trecut. În continuare însă, legislația fiscală prevede și două cote reduse de TVA pentru anumite livrări de bunuri și prestări de servicii. Deoarece azi au apărut câteva modificări privind cotele reduse de TVA, reamintim livrările de bunuri și prestările de servicii pentru care se aplică acestea. Citește articolul
În condițiile în care, de la 1 noiembrie 2018, cota de TVA de 9% aplicată serviciilor de restaurant va scădea la 5%, în sectorul alimentar va apărea o discriminare la nivel de taxare. Concret, dacă o firmă care produce mâncare și o servește în restaurantul propriu va aplica TVA de 5%, o companie care produce mâncare și o livrează la domiciliu va aplica TVA de 9%. Însă dacă o firmă servește mâncare în restaurant și, în paralel, o livrează la domiciliu, aceasta va aplica ambele cote de TVA. Citește articolul
Reprezentanții Consiliului Economic și Financiar (ECOFIN) din cadrul Consiliului Uniunii Europene s-au reunit zilele trecute și au agreat câteva propuneri de modificare a tratamentului de TVA aplicabil anumitor activități. Cea mai importantă dintre măsurile discutate se referă la implementarea mecanismului generalizat de taxare inversă de către statele membre care se confruntă cu decalaje majore în colectarea acestei taxe. Citește articolul
Proiectul de modificare a Codului fiscal, pus recent în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor Publice, care se referă la cupoanele valorice (adică tichetele), ridică din ce în ce mai multe întrebări. Și nu doar în rândul companiilor emitente, ci și între angajatori și acceptatori. Citește articolul
Analiza de risc, în funcție de care Fiscul decide ce companii să supună inspecției fiscale, este ajustată în al doilea semestru al anului 2018 pe partea de impozit pe profit și pe partea de taxă pe valoarea adăugată (TVA), conform unui document al Ministerului Finanțelor. Cu această ocazie, autoritățile au indicat și niște criterii care sunt folosite în ultimele luni din 2018 pentru a stabili cine trebuie inspectat. Citește articolul
Autoritățile române doresc să aducă modificări regulilor de TVA pentru cupoanele valorice (vouchere), începând cu 1 ianuarie 2019. Toate companiile care utilizează cupoane valorice vor fi afectate, cu precădere lanțurile de magazine, producătorii, prestatorii de servicii, precum și firmele care emit sau intermediază cumpărarea sau vânzarea acestora. Citește articolul