O lege care va intra duminică în vigoare va permite aplicarea cotei de TVA de 5% pentru orice vânzare de locuință de maximum 120 mp, dacă locuința va fi achiziționată de o persoană fizică și va avea valoarea de maximum 450.000 de lei (exclusiv TVA, dar cu tot cu teren). În prezent, aplicarea acestei cote se poate face doar dacă persoanele care achiziționează locuința sunt necăsătorite sau achiziționarea se face de o familie. Citește articolul
Transportul de persoane în scop turistic sau în scop distractiv este acoperit, începând de duminică, de cota redusă de TVA de 5%, în condițiile în care până acum i se aplica cota standard de taxă de 19%. Citește articolul
Taxarea inversă e o măsură de simplificare în domeniul TVA, conform prevederilor Codului fiscal, care e permisă doar în cazul anumitor operațiuni. În anul 2019, există 14 operațiuni pentru care e posibilă taxarea inversă. Citește articolul
Taxarea inversă e o măsură de simplificare în domeniul TVA care e permisă doar în cazul anumitor operațiuni. În 2018, există 14 operațiuni pentru care e posibilă taxarea inversă, numărul lor urmând să fie același și în 2019. Autoritățile de la noi au decis recent prelungirea aplicării taxării inverse pentru operațiunile care expirau mâine, măsura fiind introdusă în Codul fiscal prin ordonanță de urgență. Citește articolul
Din contul special pentru taxa pe valoarea adăugată (TVA), firmele care aplică split TVA pot efectua anumite plăți, stabilite prin ordonanța care a introdus mecanismul plății defalcate a TVA. Totuși, contul acesta special poate fi debitat pentru noi operațiuni, potrivit unui act normativ publicat azi, în Monitorul Oficial, de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Citește articolul
Deși toți directorii financiari incluși în sondajul efectuat de EY România consideră că au aplicat corect legea fiscală, aproape 60% dintre ei sunt de părere că inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) le-ar impune, cel mai probabil, impozite și taxe suplimentare de plată, în situația în care compania lor ar fi supusă unei inspecții fiscale. În același timp, 51% dintre respondenți se așteaptă la o inspecție fiscală în următoarea perioadă din partea ANAF. Citește articolul
Pentru a veni în ajutorul contribuabililor obligați să aplice cotele reduse de TVA de 5% și 9% în domeniile livrărilor de mâncare și prestării serviciilor de restaurant și catering, autoritățile au venit joi cu zece exemple relevante. Acestea sunt incluse într-un act normativ al Ministerului Finanțelor, care vine în contextul în care la 1 noiembrie 2018 s-a redus cota de TVA, de la 9% la 5%, pentru serviciile de restaurant și catering. Citește articolul
La 1 noiembrie 2018, TVA-ul pentru servicii turistice a scăzut de la 9% la 5%, adică inclusiv pentru serviciile de restaurant și de catering. Totuși, deoarece nu era clar în ce cazuri trebuie aplicată cota de 5%, în ce cazuri trebuie aplicată cota de 9% și în ce cazuri trebuie aplicate ambele, autoritățile au publicat joi în Monitorul Oficial un set comun de instrucțiuni pentru contribuabili. Citește articolul
În vederea îmbunătățirii procesului de colectare a veniturilor din TVA, autoritățile fiscale române trebuie să se alinieze cu tendințele globale și să investească masiv în soluții digitale. Deși etapa implementării este complexă, suntem de părere că, pe termen lung, aceste măsuri vor genera atât procese de raportare mai eficiente, cât și o scădere a costurilor de raportare și a costurilor aferente inspecțiilor fiscale în domeniul TVA. Citește articolul
Prima zi a lunii noiembrie 2018 a adus o scădere a cotei taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru prestarea serviciilor de restaurant, de la 9% la 5%, context în care redacția noastră a făcut un experiment pentru a vedea cât de bine s-au conformat companiile. Luarea acestei măsuri a adus o serie întreagă de nelămuriri din partea firmelor, în privința taxei aplicabile mâncării, în condițiile în care nici până astăzi n-au fost oficializate instrucțiunile autorităților pentru aplicarea corectă a cotelor reduse de TVA. Această incertitudine se reflectă în mod direct în activitatea restaurantelor. Citește articolul